๐•๐š๐ง๐š๐Ÿ ๐ฃ๐š๐ง๐ฎ๐š๐ซ๐ข ๐Ÿ๐ŸŽ๐Ÿ๐Ÿ‘ ๐ข๐ฌ ๐๐ž ๐‚๐Ž-๐œ๐ž๐ซ๐ญ๐ข๐Ÿ๐ข๐œ๐ž๐ซ๐ข๐ง๐  ๐ฏ๐ž๐ซ๐ฉ๐ฅ๐ข๐œ๐ก๐ญ!

Voor plaatsing, onderhoud of reparatie van gasgestookte cv-installaties is vanaf januari 2023 de CO-certificering verplicht. Eรฉn van de onderdelen van de opleiding voor installateurs is het โ€˜nieuwe beugelenโ€™, waarmee rookgasafvoersystemen op een veilige manier worden gemonteerd. Wat houdt dit in?

De energietransitie is in volle gang. Steeds meer (nieuwbouw)huizen worden op een duurzame manier verwarmd, bijvoorbeeld met warmtepompen. Tegelijkertijd wordt nog altijd meer dan 90 procent van de woningen in Nederland verwarmd met gas. Installateurs plaatsen daarom per jaar nog meer dan 400.000 cv-ketels. En vervang je een ketel, dan moet ook het rookgasafvoersysteem vervangen worden.

Afvoersystemen voor rookgas werden vroeger vooral van metaal of aluminium gemaakt. Tegenwoordig zien we ook veel kunststof systemen met een eigen instructie voor een veilige montage. Rogafa, branchevereniging voor fabrikanten van rookgasafvoersystemen, concludeerde na de opkomst van de kunststof systemen dat de kans op fouten groter is geworden door alle verschillen in montage instructies. In 2012 is daarom een gezamenlijke instructie opgesteld voor het veilig bevestigen van rookgasafvoersystemen met een diameter van 60 tot 110 millimeter. Dit is het โ€˜nieuwe beugelenโ€™ gaan heten. Deze checklisten zijn herzien in maart 2016 en januari 2022 .Vanaf 1 januari 2023 is de beugelinstructie een vast onderdeel van de nieuwe wettelijk verplichte opleiding (CO-certificering) die installateurs moeten volgen.

Waarom goed beugelen?

Per systeem is er een checklist waar aan moet worden voldaan. Het opvallendste onderdeel van de basisvoorschriften is het correct beugelen. Het advies is om bij kunststof te beugelen op elke mof, op รฉรฉn uitzondering na. Andere aandachtspunten zijn bijvoorbeeld het afschot naar de ketel en het maken van gasdichte verbindingen. Je mag ook materialen en fabrikanten niet mengen, behalve daar waar de fabrikant van het systeem dit toelaat.

Door een systeem goed te beugelen kan dat niet uit elkaar raken. Kunststof zet bijvoorbeeld uit als het warmer wordt en krimpt als het afkoelt. Na een tijd ontstaat het risico dat daardoor de verbindingen loslaten. Daarom moet elke verbinding gebeugeld worden. Zo kan er geen lekkage van rookgassen en koolmonoxide ontstaan.

Wilt u hierover meer weten, kunt u contact opnemen met Langeland-Borgman. Wij kunnen u zowel adviseren als het werk voor u uitvoeren.

๐ŸŒ www.langelandborgman.nl
โœ‰๏ธ info@langelandborgman.nl
โ˜Ž๏ธ 0524 512 886

open sollicitatie